Wednesday, May 2, 2012

KELANTAN HAMPIRI PUSINGAN KEDUA

NAVIBANK SAIGON 1
Edison Fonseca Pulgarin (m-34)

KELANTAN 2
Indra Putra Mahayuddin (m-80)
Mohammad Ghaddar (m-83)

HO CHI MINH CITY – Laluan ke pusingan kedua terbentang luas untuk Kelantan setelah mengejutkan wakil Vietnam, Navibank Saigon 2-1 dalam aksi perlawanan peringkat kumpulan H, kempen Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) yang berlangsung di Stadium Thong Nhat di sini petang semalam.

Dua gol dalam tempoh 10 minit terakhir menerusi jaringan bekas pemain kebangsaan, Indra Putra Mahayuddin dan Mohammad Ghaddar mencetuskan kebangkitan The Red Warriors setelah dikejutkan dengan gol awal pasukan tuan rumah pada babak pertama perlawanan tersebut.

Kemenangan tersebut melonjakkan Kelantan di tangga teratas dengan mengumpul 10 mata dan hanya memerlukan sekurang-kurangnya keputusan seri apabila bertemu Ayeyawady United dari Myanmar dalam perlawanan terakhir pada 8 Mei depan untuk mengesahkan tempat ke pusingan kedua.

Seawal m-18 perlawanan Kelantan mencemaskan pintu gol pasukan tuan rumah menerusi sepakan percuma Indra Putra namun rembatannya terus ke dakapan penjaga gol, Phan Van Santos.

Seminit kemudian giliran pemain Navibank Saigon, Luong Van Duoc Em pula menguji kehebatan Khairul Fahmi Che Mat di pintu gol Kelantan namun percubaannya jauh tersasar.

Pada m-24 perlawanan, penyerang tuan rumah, Edison Fonseca Pulgarin berjaya meledakkan jaringan namun gol tersebut dibatalkan oleh pengadil setelah beliau dikesan berada dalam kedudukan ofsaid terlebih dahulu.

Begitu pun, penyerang berasal dari Brazil itu menutup kesilapan awalnya apabila menjaringkan gol pembukaan perlawanan 10 minit kemudian. Berpunca hantaran lintang Van Duoc Em ke dalam kotak penalti, Fonseca Pulgarin mudah menampan masuk untuk menewaskan Khairul Fahmi di pintu gol Kelantan.

Usaha pemain tuan rumah untuk menambahkan jaringan berterusan kali ini menerusi rembatan cantik Nguyen Thanh Long Giang di luar kotak penalti namun diselamatkan Khairul Fahmi pada m-41 perlawanan.

Minit-minit akhir perlawanan, Kelantan seharusnya menyamakan kedudukan namun Onyekachi Nwoha melepaskan peluang terbaik dimilikinya apabila melakukan rembatan liar di depan pintu gol tuan rumah.

Bersambung babak kedua, pasukan tuan rumah dilihat terus mendominasi perlawanan menerusi rangkaian jentera tengah yang diterajui Kapten, Phan Van Tai Van dan rakan sepasukannya.

Namun, Fonseca Pulgarin terus kempunan untuk menambahkan gol kedua bagi pasukannya apabila rembatan leret hasil situasi kelam-kabut di depan pintu gol Kelantan terlalu lemah dan mudah dikeluarkan oleh Obinna Nwaneri pada m-54 perlawanan.

Seminit kemudian, Fonseca Pulgarin sekali lagi gagal meletakkan bola ke dalam jaring apabila percubaannya tersasar di sebelah kiri pintu gol setelah Ketua Pasukan Kelantan, Mohd Shakir Shaari melakukan kesilapan lambat mengeluarkan bola.
  
Di sebalik dua percubaan awal pasukan tuan rumah itu, Kelantan kembali memperkemaskan corak permainan mereka dan mempunyai peluang untuk menyamakan kedudukan menerusi sepakan percuma Indra Putra pada m-59 perlawanan namun sedikit tersasar di sebelah kiri pintu gol.

Indra Putra terus menyemarakkan semangat juang rakan sepasukannya apabila menjaringkan gol penyamaan menerusi situasi bola mati. Sepakan percumanya tepat menerjah jaring sebelah kanan dan hanya mampu diperhatikan oleh Van Santos sahaja pada m-80 perlawanan.  

Mohammad Ghaddar melengkapkan kejayaan bermakna Kelantan apabila menjaringkan gol kemenangan tiga minit kemudian. Umpanan pendek Norshahrul Idlan Talaha dimanfaatkan Mohammad Ghaddar dengan memperdayakan dua pemain tuan rumah sebelum menguis masuk melepasi jangkauan Van Santos dalam perlawanan malam tadi.

Minit-minit akhir masa tambahan, Indra Putra terlepas peluang untuk menjarakkan kedudukan Kelantan apabila tolakannya hanya sedikit tersasar di sebelah kiri pintu gol Navibank Saigon meski pun pemain pertahanan dan penjaga golnya sudah tertewas di posisi masing-masing.

Kesebelasan utama pemain :

NAVIBANK SAIGON : Phan Van Santos, Nguyen Thanh Long Giang, Nguyen Duy Khanh, Doan Viet Cuong, Luong Van Duoc Em (Nguyen Cao Thien), Nguyen Minh Triet, Dinh Vu Han Phong, Ekpe Aniekan Okon Ekpe (Doan Van Nirut), Phan Van Tai Em (KP), Nguyen Van Nghia (Cao Quang Huong) dan Edison Fonseca Pulgarin.

FORMASI : 4-4-2

KELANTAN : Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Daudsu Jamaluddin, Mohd Rizal Fahmi Ab Rosid, Obinna Nwaneri, Mohamad Zamri Ramli, Mohd Farisham Ismail, Mohd Shakir Shaari (KP), Indra Putra Mahayuddin, Mohd Norfarhan Muhammad (Mohammad Ghaddar), Dennis Antwi (Mohd Nurul Azwan Roya) dan Onyekachi Nwoha (Norshahrul Idlan Talaha).

FORMASI : 4-2-2

STATISTIK PERLAWANAN

Percubaan tepat : Navibank Saigon (5) Kelantan (4)
Percubaan tersasar : Navibank Saigon (6) Kelantan (2)
Sepakan penjuru : Navibank Saigon (5) Kelantan (3)
Sepakan percuma : Navibank Saigon (14) Kelantan (14)
Ofsaid : Navibank Saigon (4) Kelantan (2)
Kekasaran : Navibank Saigon (10) Kelantan (11)
Kad kuning : Navibank Saigon (Nguyen Duy Khanh dan Nguyen Van Nghia)
Kad merah : Tiada bagi kedua-dua pasukan
Masa tambahan :   Lima minit
Penguasaan bola : Navibank Saigon (52%) Kelantan (48%)

PEGAWAI PERLAWANAN

Pengadil : Sukhbir Singh (Singapura)
Penolong Pengadil 1: K Surindranath (Singapura)
Penolong Pengadil 2: Lim Kok Heng (Singapura)
Pegawai Keempat : Muhammad Taqi AlJaafari Jahari (Singapura)
Kommissioner Perlawanan : Salman Al Namshan (Arab Saudi)

1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete